Anar al contingut principal

El 57% dels alumnes d'FP Dual de Grau Superior aconsegueixen una ocupació a l'any acabar

31/05/2023

A l'any de finalitzar els estudis el percentatge de titulats de grau superior amb jornada completa era del 76% enfront del 63 dels no duals

El 57% de l'alumnat de Formació Professional de Grau Superior en la modalitat dual, que combina l'aula amb l'empresa, aconsegueix una ocupació a l'any d'acabar els seus estudis i supera en salari i estabilitat als quals van cursar l'FP ordinària. Són dades de l'última radiografia de la Formació Professional que ha elaborat l'observatori de CaixaBank *Dualiza -en col·laboració amb *Orkestra Institut Basc de Competitivitat-, on es compara l'FP Dual amb l'FP normal per a analitzar variables com la inserció laboral, retribució monetària i condicions de treball.

Els seus resultats reflecteixen que la modalitat dual suposa una porta d'entrada al mercat laboral millor que altres opcions educatives en tots els nivells, sent més destacables les dades en graus superiors, on el 57% dels estudiants havien aconseguit ocupació a l'any de finalitzar els seus estudis, enfront del 42 d'FP no dual.

Per famílies professionals, les diferències són notables, especialment en les *STEM (científiques i tecnològiques), on el 40% dels qui van estudiar graus mitjans en modalitat dual d'Electricitat i Electrònica, Fabricació Mecànica, Informàtica i Comunicacions i Instal·lació i Manteniment van trobar ocupació recentment titulats enfront del 29 dels qui van fer l'FP ordinària.

Quant a estabilitat en l'ocupació, els titulats d'FP Dual gaudeixen en major mesura d'ocupacions a jornada completa que els no duals. A l'any de finalitzar els estudis el percentatge de titulats de grau superior amb jornada completa era del 76% enfront del 63 dels no duals.

El pes de l'experiència laboral

Tots aquests resultats denoten un important "efecte" de l'experiència laboral adquirida durant els estudis i el consegüent desenvolupament de competències que són valorats pel mercat laboral.

D'altra banda, malgrat els beneficis generals de la modalitat dual en la inserció laboral respecte a la no dual, tals beneficis no arriben en igual mesura a les dones que als homes i, especialment, pel que fa a la qualitat de l'ocupació.

"A més de les desigualtats de gènere que són transversals en el mercat laboral, és clar que no basta cursar FP Dual sinó la família professional cursada és clau perquè les condicions de les dones s'aproximen més a les dels homes", afig l'anàlisi.

Un factor addicional important a l'hora d'explicar les diferències entre la inserció laboral dual versus la no dual és la família professional. Els beneficis de la modalitat dual en taxa d'afiliació a la Seguretat Social i bases de cotització són més evidents en les famílies *STEM, Industrials i TIC.

La nova llei orgànica de Formació Professional generalitza l'ensenyament dual, és a dir, combina la formació dels estudiants amb pràctiques remunerades en empreses, la qual cosa els permetrà acumular experiència laboral des del principi. La norma, que va comptar amb l'aval de la patronal i dels sindicats, va entrar en vigor al març passat

Consulta la notícia original AQUI