1.1.-Què és la tarifa plana d'autònoms?
La quantia que paguen els/as autònoms/as a la Seguretat Social es diu quota d'autònoms. Aquests pagaments mensuals solen ser elevats, sobretot per als autònoms que acaben de començar i que no tenen uns ingressos alts. Ací és on entra la tarifa plana. La tarifa plana d'autònoms és una bonificació fiscal, una ajuda del Govern per a emprenedors/as als quals considera que els costarà assumir la quota d'autònoms. És a dir, la tarifa plana d'autònoms és una reducció temporal de la quota d'autònoms, una quota d'autònoms més barata.
Si estàs pensant a fer-te autònom/a per primera vegada, has de saber com beneficiar-te de la tarifa plana d'autònoms.
El Reial decret llei 13/2022, de 26 de juliol, estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi o autònoms i millora la protecció per cessament d'activitat. L'entrada en vigor del nou sistema de cotització per a autònoms en funció dels seus ingressos reals també ha portat aconseguisc un important canvi en la tarifa plana dels autònoms.
1.2.- Requisits per a accedir a la tarifa plana
Les persones que causen alta inicial en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) durant el període 2023-2025 podran sol·licitar l'aplicació de la tarifa plana en el moment de tramitar l'alta.
Els requisits per a demanar-la no han canviat. Per a poder sol·licitar-la, hauràs de complir els següents punts:
1.3.- La tarifa plana amb caràcter general
La tarifa plana per a autònoms/as amb caràcter general passa a ser de 80 euros durant els 12 primers mesos d'activitat, independentment dels ingressos que tinga el treballador per compte propi.
En els següents 12 mesos l'autònom/a podrà continuar pagant els 80 euros de quota mensual sempre que els seus ingressos nets es troben per davall del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Cal tindre en compte que el Govern ha aprovat la pròrroga per a 2023 del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 2022, situat en 1.000 euros mensuals, a l'espera que el Ministeri de Treball acorde amb els agents socials la xifra per a l'any vinent 2024.
1.4.- Tarifa plana per a autònoms/as de municipis de menys de 5.000 habitants
Els/as autònoms/as que visquen o treballen en municipis de menys de 5.000 habitants poden sol·licitar la tarifa plana de 80 euros durant dos anys, sense que existisca cap requisit d'ingressos inferiors al SMI en el segon any.
Els requisits per a fer-ho, a més dels exigits amb caràcter general, són:
1.5.- Tarifa plana per a autònoms en pluriactivitat
Els/as autònoms/as en pluriactivitat, és a dir, que treballen per compte propi i per compte d'altri al mateix temps, poden triar entre sol·licitar la tarifa plana general d'autònoms o sol·licitar un descompte en la seua cotització.
Aquest descompte dura fins a 3 anys (36 mesos). Analitzem les situacions:
1.6.- Tarifa plana per a autònomes menors de 35 anys i autònoms menors de 30 anys
Les autònomes menors de 35 anys i els autònoms menors de 30 poden sol·licitar la seua tarifa plana gaudint d'una ampliació d'1 any respecte a la resta dels autònoms.
Així, la seua tarifa plana passa a tindre una duració de 3 anys, de la següent manera:
1.6. -Tarifa plana per a autònoms discapacitats, víctimes de violència de gènere o víctimes de terrorisme
Els autònoms amb una discapacitat igual o superior al 33%, víctimes de violència de gènere o víctimes de terrorisme poden sol·licitar la tarifa plana de 80 euros durant els primers 24 mesos.
I finalitzat aqueix període, si el seu rendiment net previst fora igual o inferior al SMI, poden sol·licitar la seua ampliació durant els següents 36 mesos, per import de 160 euros.
Durant els primers dos anys (24 mesos) la quota serà de 80€.
Si se sol·licita, des del mes 25 al 36 la quota passarà a ser de 160€.
1.7- La tarifa plana per a autònoms societaris en 2023
Els autònoms societaris són treballadors/as per compte propi que han constituït una societat mercantil, en totes les seues variants jurídiques. Són treballadors/as per compte propi, però a més són administradors/as o socis/as d'una empresa
Però a més, el/la soci/a d'una societat que vulga donar-se d'alta com a autònom societari ha de complir alguna de les següents condicions:
Doncs bé, fins a l'any 2020 els/as autònoms/as societaris no tenien dret a optar per la tarifa plana durant els 2 primers anys. Però la situació va canviar gràcies a unes sentències del Tribunal Suprem que van establir jurisprudència. Des de llavors, els/as autònoms/as societaris també tenen la possibilitat d'optar a la tarifa plana que disminueix considerablement la seua quota d'autònoms mensual durant la primera fase de l'emprenedoria.
Perquè l'autònom societari puga beneficiar-se de la tarifa plana, ha de complir els mateixos requisits generals i s'enquadrarà en una de les tipologies anteriors.
1.8 -Quota zero per a autònoms de Madrid, Andalusia, Múrcia i Balears en 2023
Les comunitats autònomes de Madrid, Andalusia i Múrcia bonifiquen la totalitat de les quotes a la Seguretat Social dels seus nous autònoms en 2023 a través de la quota zero.
I a aquestes tres comunitats se'ls ha unit Balears, que en el seu cas concedirà aquesta bonificació només a dones emprenedores i autònoms menors de 35 anys.
Aquesta quota zero per a nous autònoms consisteix en una ajuda amb la qual es bonificarà durant 24 mesos el 100% de la quota dels nous autònoms que inicien la seua activitat a Madrid, Andalusia, Múrcia i Balears.
Per a poder accedir a aquesta ajuda, els nous autònoms madrilenys, andalusos, murcians i balears han de complir aquests requisits:
No haver estat d'alta com a autònom en els 2 últims anys.
Per aquest motiu, si resideixes en alguna d'aquestes comunitats autònomes i estàs pensant a emprendre, no oblides informar-te bé sobre les teues opcions per a poder beneficiar-te de la quota zero.
1.9. Com es tramita?
Simplement has de sol·licitar-la durant el tràmit d'alta com a autònom en la Seguretat Social. Això sí, fes-ho bé, perquè si no la sol·licites en el mateix moment que et dones d'alta en el RETA, perdràs la possibilitat. És a dir, que, si estàs fora del termini de tarifa plana en la teua alta autònoms, ja no podràs demanar-la. Encara que és cert que a vegades, si envies un escrit al sistema XARXA o per la seu electrònica de Seguretat Social justificant que compleixes els requisits, poden concedir-te-la sense haver-la demanat en el moment de l'alta, això no és fix, així que millor assegura't de fer-ho bé des del principi.
Per a sol·licitar la tarifa plana, només hauràs d'accedir al portal de tràmits en línia de la Seguretat Social, Import@ss, amb certificat digital, Cl@ve PIN o via SMS, sempre que el mòbil de l'autònom estiga registrat en la base de dades de la Seguretat Social.
Simplement hauràs de triar el servei “Alta en treball autònom” i indicar que es tracta d'un alta inicial (encara que com saps també serveix per a emprenedors que porten més de dos anys de baixa o tres en cas que ja haguera gaudit de la tarifa).
Per a fer efectiva l'ampliació de la tarifa plana després dels 12 primers mesos també cal sol·licitar-ho a la Seguretat Social a través d'Import@ss. És important saber que totes les sol·licituds d'ampliació han d'anar acompanyades d'una declaració relativa al fet que els rendiments nets que es preveuen obtindre seran inferiors al SMI vigent. La Tresoreria va destacar que aquesta comunicació sempre haurà de realitzar-se abans que inicie el segon període. De no fer-ho, l'afiliat al RETA perdrà la Tarifa Plana
1.10.- Efectes una vegada finalitzat el període d'acolliment a la tarifa plana
Què passa amb la quota d'autònoms després de la tarifa plana? La resposta és molt senzilla: comences a pagar a la Seguretat Social en funció dels teus ingressos. És a dir, després de gaudir de la tarifa reduïda passaràs a pagar la quota normal, que des de 2023 es calcula per trams en funció del que guanyes mensualment, dels ingressos reals d'aquesta manera:
1.11.- La tarifa plana dels nous autònoms de 2022 i anys anteriors. Què passa a partir de 2023 si ja tinc tarifa plana?
La nova tarifa plana de 80 euros s'aplica a tots aquells nous autònoms que es donen d'alta a partir de l'1 de gener de 2023.
Però aquells autònoms que es van donar d'alta en 2022 i anys anteriors mantindran la tarifa plana de 60 euros fins que s'esgote el període màxim establit, en les mateixes condicions. Mantindràs les teues quotes reduïdes el temps i la quantitat que et correspon. Si cotitzes per la base mínima:
Una vegada finalitzes les teues bonificacions, passaràs a cotitzar per trams establits pels teus ingressos mensuals.
1.12.-Evolució de la tarifa plana en els últims anys
La tarifa plana és una mesura que ha patit bastants canvis al llarg dels anys. Els més recents i rellevants han sigut:
1.13.- Quan es perd la tarifa plana?
La tarifa plana es perd en el moment que passe el temps màxim (depenent de la teua situació serà l'un o l'altre) o quan deixes de complir els requisits (com arribar al SMI durant el segon any). Altres raons importants que provoquen la pèrdua de la tarifa plana d'autònoms són:
Pot perdre un autònom la Tarifa Plana per baixa per malaltia?
No, els autònoms que causen una baixa per malaltia, va assegurar la Seguretat Social, no perdran el dret a la Tarifa Plana. “Li continuarà sent aplicable la Tarifa Plana, mantenint-se la duració inicial, és a dir, no s'estén més temps per haver estat de baixa per malaltia. Tot això sense perjudici que la mútua assumisca el pagament de la quota a partir del dia 61”, recull el document de la Tresoreria entregat als gestors administratius.
Pot perdre un autònom la Tarifa Plana pel naixement d'un fill?
En el cas que un autònom que s'aculla a la Tarifa Plana en els casos de malaltia, regs per embaràs i lactància natural, naixement o cura del menor o exercici corresponsable del menor de la lactància no perdrà la bonificació en la seua quota. “Seguirà la tarifa plana quan la seua situació finalitze. Es manté la duració inicial, és a dir, no s'estén aquest benefici més temps per haver estat de baixa en aquestes situacions”, va especificar la Tresoreria.
1.14.-Altres qüestions
Pot un autònom en Tarifa Plana contractar personal en el seu negoci?
Sí, els treballadors autònoms en Tarifa Plana poden contractar treballadors per compte d'altri. Mentre gaudisquen d'aquesta bonificació podran contractar personal en el seu negoci. Resulta d'aplicació aquest benefici, encara que el treballador autònom, en el moment de l'alta o en qualsevol moment posterior, ocupe treballadors per compte d'altri.
Quina bonificació en la quota tindran els autònoms col·laboradors amb el nou sistema de cotització?
Els autònoms col·laboradors, que inicien la seua activitat a partir de gener, no podran optar a la futura ajuda coneguda com a ‘Tarifa Reduïda’ que bonifica la quota de la Seguretat Social el primer i segon any d'activitat.
A diferència de la resta dels treballadors per compte propi, els autònoms col·laboradors gaudiran d'una reducció en la seua quota a la Seguretat Social del 50% els primers 18 mesos de la seua activitat en el negoci familiar, pagant 147 euros. Els sis mesos restants, la deducció serà del 25%, abonant mensualment 220,5 euros a la Tresoreria. Una vegada conclòs aquest període, passaren a pagar la quota completa
més...
Com es determina l'import de les prestacions econòmiques de la Seguretat Social mentre s'està gaudint del benefici de la nova “tarifa plana”?
La base de cotització que s'utilitzarà per al càlcul de les prestacions serà la base mínima vigent del tram 1 de la taula general de bases.
QUANTIA:
Bonificació del cent per cent de la quota corresponent a la base mínima establida amb caràcter general, a cada moment, en el citat règim especial durant els tres primers anys.
DURACIÓ:
De forma continuada en tant persistisca la situació de pluriactivitat i, com a màxim, durant els tres primers anys, a comptar des de la data de l'alta que es produïsca a conseqüència de l'inici de l'activitat autònoma per la dedicació a l'empresa emergent.
La bonificació s'extingirà, en tot cas, en el moment en què cesse la situació de pluriactivitat, no podent reiniciar-se posteriorment la seua aplicació en el cas que es produïsca una nova situació de pluriactivitat.
Bonificacions Quota Autònoms/es (66